Профілактично-роз’яснювальна робота серед учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану

Профілактична бесіда з правил поведінки на залізниці

Пам’ятка щодо дотримання громадянами «Правил безпеки на залізничному транспорті»

Громадяни забувають про те, що залізниця є зоною підвищеної небезпеки.

У наслідок наближення до пристроїв електропостачання, під час проїзду на дахах вагонів або підйому на дахи електропоїздів, вагоні, цистерн (для здійснення СЕЛФІ) травмовано громадяни та мають смертельні наслідки. Загалом це підлітки від 12 до 19 років.

Невтішна статистика свідчить про те, що підлітки наражають себе на небезпеку для того щоб розмістити екстремальне фото в соціальних мережах, щоб виділиться серед друзів, не розуміючи що номінальна напруга в контактній мережі в середньому складає 27,5 тисяч вольт, а гальмівний шлях поїздів в середньому становить 600-800 метрів.

Всі випадки травмування сталися внаслідок порушення самими потерпілими «Правил безпеки громадян на залізничному транспорті», а саме:

– під час ходіння по залізничних коліях та переходу через колії в неустановлених місцях;

– через особисту необережність пасажирів при посадці та висадці в вагони:

– проникнення громадян на об’єкти залізничного транспорту з метою особистої наживи;

– безцільне знаходження на залізничних станціях та перегонах;

– дитячі пустощі, безконтрольність з боку батьків.

Для збереження вашого життя та здоровя виконуйте основні правила поведінки на залізничному транспорті:

2.1. Пішоходам дозволяється переходити залізничні колії тільки у встановлених місцях (пішохідні мости, переходи, тунелі, переїзди тощо).

На станціях де немає тунелів і мостів, громадянам належить переходити залізничні колії у місцях, обладнаних спеціальними настилами, біля яких встановлені покажчики «Перехід через колії».

2.2. Перед тим, як увійти в небезпечну зону (ступити на колію) потрібно впевнитись у відсутності поїзда (або локомотива, вагона, дрезин тощо).

При наближенні поїзда до перону або платформи громадяни повинні стежити за звуковими сигналами, що подаються з локомотива, моторвагонного рухомого складу та іншого спеціального самохідного рухомого складу, уважно слухати оповіщення, що передаються по гучному зв’язку.

2.3. При наближенні поїзда (або локомотива, вагона, дрезини тощо) треба зупинитись поза межами небезпечної зони, пропустити його і, впевнитись у відсутності рухомого складу, що пересувається по сусідніх коліях, почати перехід.

Категорично заборонено:

2.5. Ходити по залізничних коліях та наближатися до них на відстань менше 5 метрів.

2.6. Переходити, перебігати через залізничні колії перед поїздом (або локомотивом, вагоном, дрезиною тощо), що наближаються, якщо до нього залишилось менше ніж 400 м.

2.7. Переходити колію після проходу поїзда (або вагона, локомотива, дрезини тощо), не впевнившись, що по сусідніх коліях не пересувається рухомий склад.

2.9. На станціях і перегонах пролізати під вагонами і перелазити через автозчепи для переходу через колію.

2.10. Проходити по залізничних мостах і тунелях, не обладнаних спеціальними настилами для проходу пішоходів.

2.11. Пролізати під закритими шлагбаумом на залізничному переїзді, а також виходити на переїзд, коли шлагбаум починає закриватися.

2.12. На електрифікованих лініях підніматися на опори, а також торкатись до металевих проводів заземлення, які ідуть від опори до рейки.

2.14. Підніматися на дахи поїздів, локомотивів та вагонів, а також на конструкції мостів, освітлювальних вишок тощо.

Пам’ятайте: Дотримання зазначених вимог вбереже Вас від фатальних випадків при знаходженні на території станції, вокзалів та залізничних перегонах.

Бесіда Правила поведінки на залізниці”

Якщо подивитися на карту України, то побачите, що вона покреслена лініями залізниць. Вони немов гігантські вулиці, по різні боки яких розташовані міста і села, станції і полустанки.

Усі ми користуємось послугами залізниці і тому слід знати і дотримуватися правил поведінки на залізницях.

Спробуйте уявити себе на місці машиніста, який побачив на рейках підлітка. Машиніст не в змозі, як шофер, крутнути кермо вправо чи вліво. Непросто і зупинити потяг. Останнім часом незрівнянно зросла швидкість руху потягів. Вона досягає 100 км на годину. Навіть після гальмування до повної зупинки потяг продовжує рухатись не менше кілометра.

Не всі знають, що при сучасних швидкостях потягів утворяться повітряна хвиля, яка може затягти під колеса людину, що стоїть на краю платформи. Теж саме може трапитися і в зоні між двома зустрічними потягами, потужні потоки повітря можуть також збити з ніг і смертельно травмувати.

Тому перебуваючи біля залізниці слід дотримуватися таких правил:

  1. Для переходу колій треба користуватись пішохідними мостами або спеціальними настилами. Перш ніж переходити колію по настилу, переконайтесь, чи немає поблизу потяга.
  2. Хто виходить на міжколії, той ризикує потрапити лід колеса потяга, чи маневрового локомотива, що рухається.
  3. Небезпечно стояти на краю тамбура, розважатись на краю платформи чи поблизу них, ходити по коліях на перегонах, на станціях у невизначених для цього місцях.
  4. Забороняється їздити на підніжках вагонів, в тамбурах і на перехідних майданчиках, відчиняти вхідні двері вагону під час руху, ходити по коліях, по шпалах біля рейок, а також їздити велосипедом чи мотоциклом на пероні, між коліями, або в місцях дозволеного переходу.
  5. Якщо вам необхідно перейти колію, будьте обережні. Подивіться на обидва боки чи не рухається потяг. Коли його нема, пересікайте колію під прямим кутом. Не виходьте без потреби на колії. Якщо потрібно перейти їх, переходьте лише у визначених місцях, користуйтесь перехідними містками.
  6. Заходьте у вагон і виходьте з нього не під час руху потяга, а після повної зупинки. Заходити у вагон лише з боку посадочної платформи. Проїзд у пасажирських потягах дітей віком до 10 років без супроводу дорослих не допускається.
  7. Коли помітили, що хтось порушив правила особистої безпеки, не залишайтесь сторонніми спостерігачами.

 


Надрукувати   E-mail