18 травня – День вишиванки

Сьогодні, 18 травня, до Всесвітнього дня вишиванки у ліцеї Тараса Шевченка відбулася міська мистецька виставка «Вишита з любов’ю до захисника України».

Батьківський та педагогічний колективи ліцею передали для облаштування виставки експонати української старовини. До участі в заході активно долучилися і інші заклади освіти обласного центру: «Мрія», ЗОШ №10, Муніципальний колегіум, НВО №32, Школа мистецтв, ЦДЮТ «Центр – юність», Козацька гімназія, Гімназія «Сучасник», Лелеківська гімназія, Преображенська гімназія, Ліцей центральний, Ліцей "Лінгвістичний".

Усі, хто цього дня завітав до Ліцею Тараса Шевченка, мали унікальну можливість в одному місці познайомитися відразу з декількома виставковими локаціями.

На стенді «Українська вишивка – код нації», оформленому в сучасному стилі, зібрано рушники, сорочки, сукні, картини вишиті нитками, бісером та гобеленові вишиті картини.

Можна було також познайомитися із історією українських предметів ужитку «Із глибини віків» – в старовинно національному стилі зібрані сорочки, сукні, рушники, постільна вишита білизна, веретено, гребінь, рубель та посуд: макітра, глечики, тарілки, і дерев’яні ложки.

Фотовиставка портретів та колажів дітей родин ліцею імені Тараса Шевченка в українському вбранні представлена у секції «Вишиванку родина одягає – миру Україні благає».

Учні ліцею із цікавістю долучилися до флешмобу «Вишивана Україна» та пісенного марафону «Караоке українських пісень». А у цей час вчительки – майстрині організували для гостей виставки пізнавальні майстер-класи: ««Вишивана листівка», «Рушник, що вміє промовляти» та «Орнаментальна закладка».

Екскурсії по локаціях виставки, які розповідають про значення давньої вишивки для українців, про види орнаментів, символіку, способи вишивки, особливості вишивки певних регіонів, про український побут, культуру, традиції та звичаї не залишили байдужими сьогодні жодного відвідувача.

Надрукувати